Tempat Kuliner Kemaman Terengganu

Tempat Kuliner Kemaman Terengganu

Tempat Kuliner Kemaman TerengganuTempat Kuliner Kemaman Terengganu – Kemaman Terengganu merupakan sebuah daerah yang berada di wilayah negara malaysia yang memiliki pesona wisata. Selain terkenal dengan tempat wisata nya yang sangat memiliki keindahan panoraman nya yang super luar biasa. Negara ini juga di kenal sebagai kota yang memiliki tempat wisata kuliner. Tempat yang sangat sering di kunjungin para pelancong, tempat ini memiliki menu yang sangat menggoda selera. Di lansir dari laman paddlesweep.

Selain pesona wisata nya yang sangat indah wisata kuliner nya juga menjadi sorotan para pelancong luar yang memiliki kegemaran dalam bidang kuliner. Berikut salah satu tempat wisata kuliner yang sangat menarik selera sebagai berikut.

Warung Otak-Otak Che Wan

Kalau bercuti ke Kemaman, tak lengkap percutian anda sekiranya tidak mencuba makanan popular orang setempat iaitu sata & otak-otak. Destinasi yang sangat popular di Daerah Kemaman adalah Warung Otak-Otak Che Wan yang terletak di Kampung Geliga. Lokasinya sangat mudah di akses dari jalan utama di Bandar Chukai. Selain otak-otak & sata, terdapat banyak lagi makanan tradisional orang Kemaman yang boleh anda cuba seperti pais ikan, keropok lekor, laksa, pulut lepa (pulut panggang) & sebagainya.

Lokasi warung ini juga terletak tidak jauh dari simpang ke Pantai Monica Bay. Memandangkan warung ini sangat popular, jadi tidak hairanlah kalau kena menunggu lama & kadang-kadang tempat makan pun penuh terutamanya pada hujung minggu & musim cuti. Jadi, kalau situasinya begitu, apa kata anda bungkus sahaja & makan di tepi Pantai Teluk Mak Nik. Di pantai ini terdapat banyak pondok & wakaf yang sangat redup, sesuai untuk anda berkelah bersama keluarga sambil layan angin pantai yang bertiup kencang. IBCBET 888

Tempat Kuliner Kemaman Terengganu

Warung Satar Kak Nab Kuala Kemaman

Sata merupakan makanan ikonik bagi Daerah Kemaman & warung ini juga merupakan satu lagi destinasi menarik untuk anda lawati sekiranya ingin merasai menu sata yang sedap. Tetapi, ada satu lagi menu makanan santai di sini yang tiada di warung lain yang mesti anda cuba iaitu Paun Ubi Kayu. Menu ini merupakan signature dish yang sering menjadi buruan pelancong kalau bercuti di Kemaman ataupun Cherating.

Maggi Ketam Bistro Kemaman

Anda pernah cuba makan ketam nipah ? Kalau belum, destinasi ini adalah yang sangat ideal untuk anda terjah di Kemaman. Lokasinya juga hanya berdekatan dengan Masjid Geliga. Ketam nipah di sini juga di jamin 100% segar memandangkan setiap ketam yang akan di masak, sebenarnya masih hidup & di letakkan di dalam bekas khas. Anda hanya perlu pilih ketam nipah yang di kehendaki & harganya juga berbeza mengikut saiz.

Restoran Ani Selera Kampung / Kedai Nasi Budu

Salah satu destinasi makan tengahari menarik di Kemaman ialah di Restoran Ani Selera Kampung. Restoran ini terletak betul-betul di tepi sungai Kemaman. Suasananya yang betul-betul di perkampungan & sambil melihat bot-bot nelayan di sungai juga pasti akan menambahkan lagi feel serta selera makan anda. Lauk pauk yang di sediakan di sini memang banyak & kebanyakannya adalah menu popular orang pantai timur seperti singgang, gulai, ulam budu & sebagainya.

Restoran Terapung Bakau Tinggi

Bagi yang ingin makan malam dengan pengalaman yang berbeza dari pada biasa. Apa kata ke restoran terapung bakau tinggi yang terletak berhampiran dengan Jambatan Bukit Kuang. Restoran ini sebenarnya terapung di atas Sungai Chukai & kalau berjalan di sini boleh rasa hanyut & bergoyang.

 

About the Author

You may also like these